[English]

Prins Bernhard

Bernhard ontvangt Suharto Prins Bernhard heeft tamelijk veel te maken met Indonesië. Toen Bernhard na zijn huwelijk zijn rang bij de duitse S.S. inruilde voor rangen bij het nederlandse leger, kreeg hij ook een rang in de K.N.I.L. Vlak na de tweede wereldoorlog wilde Bernhard zich voegen bij de nederlandse troepen die Nederlandsch-Indië moesten heroveren, maar dat werd hem verboden door zijn schoonmoeder. Raymond Westerling, lid van de prinselijke staf tijdens de tweede wereld- oorlog, werd er toen berucht als kommandant van het Korps Speciale Troepen.
Prins Bernhard heeft in het geheim een ontmoeting gehad met Soekarno ten tijde van de Nieuw Guinea-crisis. Tijdens deze crisis bleek hij voorstander te zijn van de overdracht van Nieuw-Guinea aan Indonesië.
Spoedig na Suharto's machtsovername bezocht Bernhard de korrupte despoot en Suharto bracht in 1970 een tegenbezoek wat de directe aanleiding werd voor een Molukse guerilla in Nederland. De mannen zijn altijd goede vrinden gebleven. Prins Bernhard wordt nog steeds op handen gedragen door KNIL-veteranen. In 1988 mocht de prins in Den Haag een standbeeld van zichzelf onthullen waar hij is vereeuwigd in het vliegersuniform van de RAF.


Hierbij enkele verwijzingen.

Het officieele verhaal:

Non-gouvernementele wetenswaardigheden over P.B.: Bernhard in RAF-uniform
[terug]