J.F.K. regeerde slechts duizend dagen.

Lyndon Johnson, de voormalige senator uit Texas, wist nauwelijks waar Indonesië lag en liet de CIA in Azië hun moordend werk beginnen. De Amerikaanse troepenmacht werd tot 600.000 man uitgebreid. Eerst diende Indonesië ë voor het rode gevaar, dat er op dat moment niet was, te worden veilig gesteld. Dit betekende in de praktijk dat de schimmen, die Washington in Jakarta meende waar te nemen, dienden te worden aangepakt. De PKI met enkele miljoenen leden moest de nek worden omgedraaid. Indien Sukarno zou blijven weigeren zich door de V.S. of de CIA de wet te laten voorschrijven, dan zou ook hij moeten verdwijnen.
Er waren reeds vijf aanslagen op Bungkarno gepleegd, zoals bij een school in Tjikini, waarbij een aantal moeders en hun kinderen het leven lieten. Sukarno bleef ongedeerd omdat adjudant Sudarto hem op de grond gooide en met zijn lichaam beschermde. In 1975 ontdekte een commissie van de Amerikaanse Senaat bij toeval, dat de CIA ook de hand in deze moordaanslagen had gehad. In de achtentwintig jaar dat Suharto aan het bewind is werd er nimmer op hem geschoten. "Haal je de duvel", aldus een bevriende generaal in 1995, "die man is zelf CIA".
Onlangs tijdens lezingen in Jakarta en Surakarta bleek mij dat jongeren, naast de door het Suharto-regime verspreidde leugens, vrijwel niets meer over de eerste president van hun land weten. Zij hongeren naar meer historische informatie. Suharto liet bijvoorbeeld in de schoolboeken Sukarno van de foto knippen waarbij hij en Mohammed Hatta op 17 augustus 1945 de Republiek Indonesia uitriepen. Toekomstige generaties Indonesië ërs moeten nooit meer vergeten dat de CIA eens zo ver is gegaan om een Aziatische man middels plastische chirurgie op Bungkarno te doen lijken om hem vervolgens in een pornografische film in actie met lichtekooien internationaal verder te kunnen compromitteren.
Jaar in jaar uit wordt de ongecontroleerde misdadigheid van de CIA in het Amerikaanse Congres aan de orde gesteld. Er gebeurt echter helemaal niets om deze criminaliteit voor eens en voor altijd tot staan te brengen. Tientallen boeken hebben de meest overtuigende bewijzen gepresenteerd dat de geheime diensten als staat binnen de staat opereren. De moord op J.F.K. werd nimmer afdoende opgelost. De werkelijke daders bleven spoorloos. In de zeventiger jaren ondernam een commissie in de Senaat onder leiding van Frank Church een poging de rol van de CIA bij een militaire staatsgreep in Chili te onderzoeken. Veel verder dan de top van de ijsberg kwam men niet, want de cloak and dagger boys zijn in de V.S., zoals hier in Nederland, ongrijpbaar en onaantastbaar.
De CIA liegt al jaren over de rol die zij in binnen- en buitenland heeft gespeeld. In Zuidoost-Azië zijn de V.S. verantwoordelijk voor vele miljoenen doden, waar Indonesië slechts één voorbeeld van is. Wij zijn bondgenoten van Washington. Nederland is mede verantwoordelijk voor het rampzalige lot van honderdduizenden onschuldige slachtoffers in Indonesië. Wanneer in Oklahoma City twaalf kinderen om het leven komen is de wereld te klein. Plotseling herinneren Amerikanen zich niet meer dat de media en met name de televisie tijdens de oorlog in Vietnam beelden de wereld rond stuurden van moeders en brandende kinderen als gevolg van het gebruik van napalmbommen, door diezelfde Amerikanen. Het is alsof men weigert in te zien dat wat in Oklahoma gebeurde een koekje van eigen deeg was en op een schaal die geen enkele vergelijking kan weerstaan met wat Hitler in Europa aanrichtte, of de V.S. in Azië, maar welke een schokeffect op de Amerikaanse samenleving heeft gehad, alsof 'de wereld' was vergaan.