Het PAROOL woensdag 12 september 1984

AMSTERDAM - De 12-jarige Raoul Ferrol, die gistermiddag gewond raakte bij het ontploffen van explosieven bij het Van Heutszmonument aan het Olympiaplein in Amsterdam, maakt het goed. Gisteravond mocht hij het ziekenhuis weer verlaten, al moest hij vanmorgen nog terugkeren voor een bezoek.
 
De jongen liep verwondingen op aan armen, benen en gezicht. Door de enorme klap werd zijn trommelvlies beschadigd. Het is allemaal nog erg meegevallen," aldus een famiilelid vanmorgen vroeg. Het had erger kunnen zijn."

Raoul klom gisteren, samen met drie vriendjes, op het monument en ontdekte daar een aantal draden. Nieuwsgierig volgde hij het spoor tot hij een kastje aantrof dat hij aanraakte. Een van de aangebrachte dynamietstaven ontplofte daardoor. Zijn drie vriendjes bleven ongedeerd. Het monument van generaal Van Heutsz zelf werd licht beschadigd.

Rond kwart voor drie gistermiddag werd de omgeving van het monument in Amsterdam-Zuid, opgeschrikt door de harde knal. De politie zette direct de omgeving af, toen bleek dat er nog enkele niet ontplofe dynamietstaven met een touw rondom het middel van het Van Heutzbeeld waren gesnoerd. De explosieven Opruimings Dienst uit Culemborg werd gewaarschuwd.

Tegen vijf uur 's middags wist de EOD de explosieven te verwijderen. De omgeving bleef nog geruime tijd afgesloten, omdat de politie op zoek was naar aanwijzingen. Volgens de politie is Raoul het eerste onschuldige slachtoffer dat bij een dergelijke aanslag in de hoofdstad gewond is geraakt.

Eerder op de ochtend had de politie het monument gecontroleerd, nadat kranten een verklaring hadden ontvangen van de groep Koetoh Reh waarin stond dat het Van Heutsz-monument maandagnacht was opgeblazen.

Onderzoek wees uit dat er niets aan de hand was. Ook trof de politie bij het monument 's ochtends aldus een woordvoerder geen explosieven aan.

De groep Koetoh Reh is genoemd naar een kampong in Atjeh in Indonesië, die tijdens het bewind van gouverneur-generaal Van Heutsz door het Nederlandse leger werd uitgemoord. in de persverklaring kritiseert de groep de reis van de Amsterdamse delegatie onder leiding van burgemeester Van Thijn naar Indonesië. Kritiekloos heeft deze zich socialistisch noemende burgemeester een samenwerkingsverband getekend tussen Amsterdam en het Indonesische regime." In de verklaring wordt verder gewezen op het al 'eeuwenoude racisme in Nederland', dat zich zou uiten in de Nederlandse steun aan Zuid-Afrika, het rechteloos houden van politieke vluchtelingen en het op grote schaal uitwijzen van vreemdelingen.


[terug]