NESTBEVUILERS
400 jaar Nederlandse critici van het koloniale bewind in de Oost en de West

"Nestbevuilers" was een tentoonstelling die werd gehouden van 7 september tot en met 10 september 1995 in het Nederlands Letterkundig Museum in Den Haag. Ewald Vanvugt had daar een eregalerij ingericht met ruim dertig portretten van Nederlanders uit de periode 1590 tot 1990 die kritiek hebben durven leveren op koloniale misdaden.
Bibliografisch onderzoek en coördinatie van de tentoonstelling werd verzorgd door Sarah Niekerk.
In februari 1995 heeft Vrij Nederland een voorproefje gepubliceerd van de tentoonstelling.
In 1996 is "Nestbevuilers" als boek verschenen. Dat is inmiddels te koop bij de Slegte voor een tientje. (Er liggen nog enige exemplaren.) Nu wordt de eregalerij ingericht op het web.
Hoewel de galerij voorlopig nog niet klaar is kunt u gerust alvast een kijkje nemen.


Motto

Is die vertelling 'n klacht?

Neen, neen, neen, sommige lezers, duizendmaal neen...ze is 'n AANKLACHT.

Multatuli 

Noot van de schrijver

Mensen die de koloniale zaken beschreven zonder de gangbare eufemismen te gebruiken, kregen vaak het zwijgen opgelegd. In deze eregalerij zijn ruim vijfenvijftig Nederlandstalige critici van het Europese optreden in de Oost en de West bijeengebracht, die niet alleen vertellen dat ook in de koloniën wel een enkele `fatsoenlijke Nederlander' is voorgekomen, maar bovendien dat het optreden overzee minder rooskleurig is geweest dan het in de geschiedenisboeken wordt voorgesteld.

Bijna alle citaten uit vorige eeuwen zijn in meer gangbaar Nederlands gespeld; ook de uitspraken tussen aanhalingstekens zijn hier en daar gemoderniseerd met strikte inachtneming van hun strekking.

Inhoud


[terug] [Weduwe van Indië] [Ewald Vanvugt homepage] [top]